Shares Views 50 Comments
Get new posts by email
ianuarie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Apr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
 • 788.634

Când omori 10 milioane de africani…

Fotografia aceasta nu vă va spune nimic. Nu știți cine este acest om. Cei mai mulți europeni nu au auzit de el, deși ar fi trebuit. Cineva a decis că nu ar trebui să fie atât de popular, la fel de popular precum Hitler, despre care se spune că ar fi omorât milioane de oameni. Acest personaj nu a mai avut loc lângă Hitler. Așa că a rămas să fie onorat cu statui și bazoreliefuri… Dar a omorât peste 10 milioane de oameni, și asta într-un mod mult mai direct decât ar putea îndrăzni vreun istoric să-l facă vinovat pe Hitler vreodată.

El este regele Leopold al II-lea al Belgiei și se face vinovat de moartea a 10 milioane de oameni în Congo. Da, în Congo, nu în Europa. Poate de aceea e mai puțin vinovat…

Leopold al II-lea a stăpânit Congo în timpul domniei sale ca monarh constituțional al Belgiei. A stăpânit țara în nume personal, pe persoană fizică, cum s-ar spune. Cum era la modă în acea perioadă, după mai multe tentative de a cuceri colonii în Asia și Africa, a pus mâna pe Congo. Apoi a sclavizat un întreg popor transformând întreaga țară într-o plantație de sclavi, sclavi personali. Dar, cu un simț rafinat al capitalismului versatil, și-a deghizat întreaga lucrare în una „filantropică” și „științifică” sub patronajul Societății Africane Internaționale. A folosit munca sclavilor pentru a beneficia de resursele congolezilor. Pentru congolezi, opera ”mărețului rege” a însemnat lagăre de muncă, mutilări, tortură, execuțiii, toate instrumentate de armata sa regală.

Cu toate acestea, belgienii și europenii nu au aflat prea multe despre el. Nu au putut citi sau urmări vreun documentar despre faptele regelui belgian. Nu a fost introdus în nicio narațiune lacrimogenă a vreunei back-up voice cu har. Cele 10 milioane ale sale nu au încăput nicăieri de cele 6 milioane ale lui Hitler, presupuse a fi făcute în ceea ce se numește „Holocaust”, petrecut spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate că are toate ingredientele unui film documentar extraordinar pentru perioada noastră, film pe care l-ar putea urmări în temă și cu interes inclusiv idioții sau alienații mintal. Mai mult, opera sa face parte dintr-o lungă istorie a colonialismului, imperialismului, sclavagismului și a unui genocid de proporții monumentale care s-a petrecut în Africa și care nu a avut nicio altă rațiune decât supremația rasei albe. Cu toate acestea, nu se ”potrivește” nicăieri în sistemul educațional al societăților capitaliste occidentale actuale, cum nu este deloc potrivit sau politicos în genere să vorbește despre acest rasism atroce perpetuat în Africa de-a lungul secolelor, în special de către monarhii europeni, dar și de către primele multinaționale, cele care au exploatat, de la bun început și înainte de toate, oamenii.

Mark Twain a scris satira «Monologul regelui Leopold, o apărare a stăpânii asupra Congo», în care ia în derâdere modul în care regele își apăra dreptul de a teroriza aceea zonă a Africii, folosind însă chiar cuvintele lui Leopold. Mark Twain este un autor destul de popular în Occident, în special în școlile americane. Dar, așa cum se întâmplă cu autorii care au exprimări sau viziuni politice, lectura sa devine selectivă, trimiterile asemenea. Unele dintre scrierile sale sunt plăcute sistemului, altele nu. Așa că, firește, cele din urmă nu vor deveni niciodată lecturi obligatorii pentru elevi și nici nu se vor constitui în subiecte pentru examene. Același lucru se întâmplă și cu Orwell, care, mai mult, este distorsionat în același loc, o adevărată performanță a manipulării. A sa «Fermă a animalelor» este folosită exclusiv în scopurile propagandei antisocialiste, împotriva societăților egalitariene, și este menită să justifice apoi, prin opoziție, distropia spre care societățile occidentale se îndreaptă. Dar Orwell a fost un anticapitalist revoluționar. Însă acest lucru nu se va spune niciodată.

Așadar, atunci când occidentalii vor studia istoria lumii e mai bine ca africanii să nu aibă vreo istorie pentru perioada în care occidentalii s-au aflat acolo ca stăpânitori. Nicăieri nu se va insista. Ceea ce trebuie să știm despre Africa este Egiptul antic, este faptul că a fost o sursă pentru comerțul cu sclavi (nu și cine a coordonat acest comerț). Mai trebuie să știm despre apartheid-ul din Africa de Sud, dar nu prea multe despre lunga, foarte lunga sa tradiție. Putem vedea, mai mult întâmplător, fotografii ale copiilor africani din misiunile creștine occidentale, dar nu vom putea citi prea multe despre teroarea pe care biserica creștină a dus-o în Africa în timpul ”sfintelor” convertiri de masă, precum s-a întâmplat în cele două Americi cu alte populații care au primit ”lumina sfântă”, amerindienii. Putem vedea fotografii cu expoziții de africani în întreaga lume occidentală, africani purtați prin grădini zoologice umane. Nu mai devreme de sfârșitul secolului XX. Ni se va explica savant că este vorba despre o întreagă mentalitate a epocii, este un dat al timpurilor și este de înțeles. Ceea ce nu vom mai putea înțelege însă la fel de ușor și nu vom putea decât condamna este rasismul lui Hitler, câțiva ani mai târziu. Hitler nu era un om al epocii sale?

Nu vom afla nimic însă despre marele război al terorii pe care regele Leopold l-a dus în Congo, despre marele genocid congolez. Dar nu este nimic neobișnuit. Câți dintre antirasiștii fervenți ai lumii occidentale vorbesc astăzi despre morții din Irak sau Afganistan, morții rezultați din urma bombelor, a bolilor, a sancțiunilor economice, a foametei. Morții sunt importanți, dar aceștia se numără în Vest: cifra soldaților americani morți în aceste războaie o puteți afla oricând.

Wikipedia, „enciclopedia liberă a lumii”, este atât de liberă să vorbească despre aceste lucruri precum lumea însăși, lume din care își extrage informațiile. Ea nu menționează printre marile genocide ale lumii și pe cel din Congo. Țara este înscrisă doar cu Cel de-al doilea război congolez, atunci când două tabere au măcelărit populația Bambenga, un grup etnic care s-a canibalizat în acest război. Astfel de povești despre suboamenii din Africa își găsesc oricând loc în paginile de istorie ale lumii. Despre un european care a transformat o imensă bucată din continentul African într-o plantație personală și un imens lagăr de concentrare și care a ucis peste 10 milioane de oameni nu se pot scrie nici măcar câteva rânduri.

Statuia impozantă a regelui Leopold II la intrarea în Piața Tronului care înconjoară Palatul Regal din Bruxelles
Statuia impozantă a regelui Leopold al II-lea la intrarea în Piața Tronului care înconjoară Palatul Regal din Bruxelles

Când ucizi 10 milioane de africani, la începutul secolului XX, acest lucru poate fi neglijat, cu toate că este un fapt dovedit istoric. Când ești suspectat că ai ucis 6 milioane de oameni în Europa este cu totul altceva și vei încarna imediat și definitiv răul absolut în întreaga lume. Pentru că istoria și propaganda o fac învingătorii albi ai ultimului mare război. Când ucizi 10 milioane de africani statuia îți poate trona în inima Europei, în capitala Uniunii Europene, Bruxelles. Pentru că 10 milioane de africani nu contează…

Leopold s-a aflat în vârful unui sistem privat, format din generali și soldați, din administratori care i-au aplicat legile. Mai mult, este un simbol al sistemului capitalist din acea perioadă. Dar nu vom ajunge la numele lui pentru că nu putem ajunge să știm ce a făcut acest sistem capitalist din Africa atunci, ca și ce face acum. Toate profiturile pe care bogații din Belgia le-au obținut de pe urma dominației din Congo și a genocidului săvârșit acolo rămân ascunse în „dezvoltarea” acestei țări de astăzi, așa cum victimele acestui imperialism trebuie să rămână ascunse, invizibile în Congo și pentru istoria lumii. Altfel, s-ar explica cu totul altfel această „dezvoltare”, iar meritele sistemului capitalist ar fi mult mai mici, spre invers.


De exemplu, misionarul creștin John Harris din Baringa a fost atât de șocat de ce a văzut în Congo în timpul colonialismului încât i-a scris reprezentantului regelui Leopold în Congo:

„Tocmai m-am întors dintr-o călătorie în satul Insongo Mboyo. Mizeria abjectă și abandonul total sunt de-a dreptul de nedescris. Am fost atât de mișcat, Excelență, încât după ce am ascultat povestirile oamenilor mi-am luat libertatea de a le promite că pe viitor îi veți ucide doar pentru infracțiunile pe care le-au comis”.


Regele Leopold al II-lea al BelgieiÎn 1876, Leopold al II-lea organizează o societate internațională africană (AIA) ca un paravan pentru proiectul său privat pentru a exploata bogățiile din Africa Centrală (în special cauciuc și fildeș). În 1879, sub patronajul lui Leopold, Henry Morton Stanley intră în concurență cu exploratorul francez Pierre Savorgnan de Brazza pentru dobândirea drepturilor în regiunea Congo. În următorii cinci ani, Stanley a lucrat la construirea unui drum de la fluviul inferior la Stanley Pool (acum Pool Malebo), unde râul devine navigabil, pentru a deschide Congo inferior exploatării intensive.

Leopold al II-lea i-a comandat lui Stanley să obțină „contracte” de exploatare a terenurilor de către Asociația Internațională Congo (AIC). Prin aceste contracte, aceste teritorii ar fi declarate „state libere” de către AIA și ar avea suveranitate deplină în teritoriile colonizate.

La Conferința internațională privind problemele africane de la Berlin, din februarie 1885, reprezentanții a 14 națiuni europene și ai Statelor Unite i-au dăruit lui Leopold al II-lea, prin asociația pe care o crease în acest scop, suveranitatea asupra Statului Independent Congo, un teritoriu imens, de 76 de ori mai mare decât Belgia, „pentru a deschide comerțului acel teritoriu, pentru a aboli sclavia și pentru a-i creștina pe sălbatici”. La Conferință n-a participat nici o țară africană.

Într-o expediție între 1884 și 1885, expediționarii trimiși de Leopold al II-lea au străbatut o bună parte din nordul și centrul statului Congo, împărțind bucăți de sticlă colorată și de pânză prin 450 de sate și cătune africane și punându-i să „semneze” contracte prin care conducătorii și șefii locali, care nu știau ce semnează, cedau proprietatea pământurilor lor Asociației Internaționale Congo și se angajau să furnizeze oameni care să execute toate lucrările publice – drumuri, poduri, depozite -, hamali pentru transportarea materialelor, și forță de muncă pentru extragerea cauciucului, hrana zilierilor, funcționarilor, soldaților și polițiștilor care aveau să le invadeze teritoriile.

Slavi in CongoSpre deosebire de alte colonizări, în Congo n-a existat nici un fel de rezistență. Pedepsele pentru cei care nu furnizau cantitatea minimă de latex impusă erau brutale. De la biciuiri, mutilarea mâinilor și picioarelor – mai întâi erau mutilați copiii și femeile, apoi chiar lucrătorii – până la exterminarea satelor întregi, când respectivele comunități nu-și îndeplineau obligațiile.

Variola și bolile au devastat populația. Prin anul 1896, boala somnului a ucis până la 5.000 de africani în satul Lukolela, pe râul Congo. Cifrele de mortalitate au fost colectate prin eforturile lui Roger Casement, care a găsit, de exemplu, numai 600 de supraviețuitori ai bolii în Lukolela în 1903.

La începutul anilor 1900, rapoarte de exploatare scandaloase și încălcări ale drepturilor omului au condus la proteste internaționale. Campania care a examinat regimul lui Leopold a fost condusă de diplomatul britanic Roger Casement și fostul funcționar de transport maritim E.D. Morel și a devenit prima mișcare a drepturilor omului.

În cele din urmă, în 1908, Parlamentul belgian l-a obligat pe rege să cedeze Statul Independent Congo statului belgian.

Adam Hochschild, autor al cărții «Fantoma regelui Leopold» scrie: „scopul lui Leopold a fost să extragă cât mai multă bogăție din acest teritoriu. Un miliard de dolari au fost strânși în 23 de ani prin munca forțată a majorității populației masculine. Femeile au fost violate și între 8 și 10 milioane de congolezi au murit”.

În 1960, la aniversarea independenței Republicii Democrate Congo, regele Belgiei a ținut un discurs în care a salutat „geniul” colonialismului belgian…


Parcul și Palatul Cinquantenaire a fost construit pentru expoziția națională din 1880 care aniversa centenarul independenței Belgiei
Parcul și Palatul Cinquantenaire au fost construite pentru expoziția națională din 1880 care aniversa centenarul independenței Belgiei

„Regele constructor”

Când veți vedea în Bruxelles „minunile arhitectonice” ale orașului este poate indicat să vă gândiți la acest lucru: în timpul regelui Leopold s-au construit nenumărate clădiri, proiecte urbane și lucrări publice, în cea mai mare parte prin intermediul profiturilor realizate de pe urma exploatării resurselor naturale din Congo. Aceste mari proiecte i-au adus regelui supranumele de „Regele Constructor”. Cele mai multe dintre aceste clădiri și construcții se află în Bruxelles, dar și în orașele Ostend și Antwerp, și includ Hipodromul Wellington, Galeriile Regale, Muzeul Regal al Africii Centrale, ca și parcul care îl înconjoară din Tervuren, parcul Cinquantenaire, cu al său triumfător arc, parcul Duden din Bruxelles, ca și Gara Centrală din Antwepen, construită între 1895 și 1905. În afara acestor lucrări publice, regele a comandat cu banii din Africa numeroase construcții private în țară și în afara Belgiei. A extins Palatul Regal din Laeken, a construit Serele Regale, ca și Turnul Japonez și Pavilionul Chinez din apropierea palatului. În munții Ardeni, pe domeniul său de 6.700 de hectare, a construit mai multe palate, precum Ardenne, Ciergnon, Fenffe, Villers-sur-Lesse și Ferage.

Dacă v-a plăcut acest articol intrați pe grupul nostru pentru alte articole interesante Rezistenta

sursa: anonimus.ro

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Facebook Comments

 • 788.634

50 Responses

 1. Mobutu a fost si persoana cu cel mai lung nume , la vremea aceea !Ceausescu a avut relatii foarte bune cu el ,vizitanduse recipric de multe ori …. desi avea un comportament foarte excentric ….gen Mazare al nostru :))))

 2. din wikipedia…Leopold was the founder and sole owner of the Congo Free State and all its people, a private project undertaken on his own behalf.[citation needed] He used explorer Henry Morton Stanley to help him lay claim to the Congo, an area now known as the Democratic Republic of the Congo. At the Berlin Conference of 1884–1885, the colonial nations of Europe authorized his claim by committing the Congo Free State to improving the lives of the native inhabitants.[citation needed] From the beginning, however, Leopold ignored these conditions and millions of Congolese inhabitants, including children, were mutilated and killed.[citation needed] He ran the Congo using the mercenary Force Publique for his personal enrichment.[7] He used great sums of the money from this exploitation for public and private construction projects in Belgium during this period. He donated the private buildings to the state before his death.
  Leopold extracted a fortune from the Congo, initially by the collection of ivory, and after a rise in the price of rubber in the 1890s, by forced labour from the natives to harvest and process rubber. Under his regime millions of Congolese people died; modern estimates range from 1 million to 15 million, with a consensus growing around 10 million.[citation needed] Human rights abuses under his regime contributed significantly to these deaths. Reports of deaths and abuse led to a major international scandal in the early 20th century, and Leopold was ultimately forced by the Belgian government to relinquish control of the colony to the civil administration in 1908

 3. Si Mario Vargas Llosa, castigatorul premiului Nobel pentru literatura a scris despre cele intamplate in Congo in acea perioada in Visul Celtului, o carte foarte frumoasa si cutremuratoare.

 4. Eu unul am văzut documentare și am citit despre Leopold și Congo, nu știu de ce spui că e ascunsă treaba… oricum nu e un secret pentru nimeni cum au colonizat europenii lumea.

  Pe de altă parte mă dezgustă formulări de genul Hitler a fost „presupus” și „suspectat” de uciderea a milioane de oameni în Holocaust. Se cheamă dat cu bâta în baltă.

 5. Spui ca Wikipedia, ( …”enciclopedia liberă a lumii”, cum ironic o definesti, de la tine), nu pomeneste nimic din toate astea. (??) Adica, Wikipedia e o carte de istorie scrisa de niste imperialisti, sau e vreo conspiratie a capitalistilor rasisti americani si europeni… ?
  Cine te opreste sa fii tu primul care sa scrie un articol in Wikipedia despre toate astea ? Bineinteles, singura conditie, normala dealtfel, este ca pentru fiecare afirmatie sa faci referire si la dovada documentata din care rezulta ce scrii.

 6. toate chestiile astea cu Leopold apar dupa atentatele din Bruxelles unde au murit oameni nevinovati ca si cum ,,vedeti meritati ce vi sa intamplat pentruca si Leopold al vostru a omorat 10 milioane de persoane´´ cata ipocrezi si parsivenie la mijloc.

 7. Articol de kko. Se scrie mult, dar nu se spune nimic. Vai, ce rai sint albii, bla, bla. Mizerie „corecta politic”.

 8. Suntem? Adica esti tu, sunt eu? Ai fost implicat vreodata in vreo colonizare? Eu nu, si de aceea n-o sa accept sa plătesc eu sau alt european nevinovat pentru păcatele unui rege nebun.

 9. In timpul ocupatiei belgiene au murit 17 milioane de congolezi. Ar putea cineva sa spuna cati ar fi murit daca nu ar fi fost ocupati de belgieni? Congo nu ar fi fost o tara ci un teritoriu ocupat de diverse triburi. Hutu, tutsi … etc. Va spune asta ceva? India a fost ocupata de englezi. Acuma e independenta. E mai bine acuma? Mor mai putini indieni? Sunt mai putin exploatati?

 10. Tot ce stim despre lumea in care traim este o mare minciuna : , va spun asta ca sa nu fiti socati cand veti afla. Cuvantul om , luat drept garantie suprema , este patat cu sangele colonialistilor europeni , care si astazi , intr-o forma diferita , ne exploateaza . lnima Europei, Belgia , este patata de sangele a peste 10 milioane de congolezi, exterminati de regimul regelui Leopold al ll-lea, innemarginita lui sete de imbogatire. ROMANII , nu au fost niciodata cotropitori , nu au atacat pe nimeni , au fost si sunt calzi si primitori.

 11. Congo trebuia sa fie colonizata de catre Romania !! fara gluma ! La acea data regele Romaniei a refuzat sa preia Congo, motivind ca poporul roman nu este cotropitor ! Am fost in Republica Democratica Congo (capitala Kinsasha), am cunoscut oameni deosebiti, am vazut satele lor din silva si am stat linga ei ! Au fost masacrati si sunt in continuarea datorita bogatiilor pe care le au (zacaminte de aur, diamante, petrol ) In minele congoleze, regimul de la acea vreme condus de catre „maria sa” regele Leopold al Belgiei au murit peste 5 – 6 mil. de congolezi ! congolezii sa nu auda de belgieni !!

 12. saxonu’ sa-i pupe pe toti romanii in dos, ca pe italieni ii pupa deja de cativa ani de cand s-a dus la cules de laptuci…

 13. E cu randul !…In curand Belgia o sa dispara , transformata in tara colonizata de africani !…Si-a luat Leo razbunarea anticipat , doar asa…sa fie sigur…poate banuia el ca poporul sau va fi exterminat de africani peste 100 de ani!…

 14. Acea parte din trecutul republicii, a condus la saracirea ireversibila a populatiei si a condus la clase de politicieni infami si mizeri. Congo reprezinta un teatru de operatiuni militare si paramilitare, in care nimeni nu este sigur. Cunosc persoane care au participat la misiuni ONU si s-au intors transformati. Mi-au recomandat filmul: Hotel Rwanda, actiunea este similara.

 15. Statuile se pot dărîma, asa cum am fost noi obligați să o facem cu cele ale mareșalului Ion Antonescu…acel „odios criminal de război” !

 16. Ca europeni suntem cam cei mai ipocriti din lume, am avut colonii si imperii apoi facem pe ranitii in arpica cand cineva isi ia razbunarea. Acum cu Siria .. am avut suport militar in zona fara sa ne pese, apoi cand vine razboiul peste noi sarim de fund in sus… Apoi legat de tarile dezvoltate din Europa… toate au profitat de pe urma tarilor mai sarace …

 17. Cooborati steagul în berrna! Ce înseamnă asta? Da cum va permiteți să vorbiți așa de Majestatea sa? Eiii….sunteți dea dreptul obraznici!…

 18. Acum inteleg mai bine de ce poporul belgian a fost trecut prin foc si sabie de armata germana invadatoare in 1914. Nemtii le-au facut belgienilor ceea ce belgienii le-au facut africanilor. Belgienii s-au confruntat cu un monstru care gandea la fel ca ei: sunt mai puternic si fac cu tine ce vreau si ce am interes sa-ti fac.

 19. Om ……..un cuvant compromis,o fiinta compromisa……degeaba ne laudam cu genii si mari descoperiri stiintifice…cand istoria omenirii e plina de sange!!!!!

 20. O mentiune: parcul Cinquantenaire a fost ridicat pentru a aniversa semi-centenarul aparitiei statului Belgian. Independenta e un termen ciudat in cazul de fata, deoarece Belgia a fost mai degraba „creata” ca un stat tampon decat sa-si fi cautat independenta.

 21. Oare nu ar fi bine så stabilim mai intii prezentul Romåniei in care genocidul,este prezent prin distrugerea economiei,culturi si credintei noastre in care ne-am nåscut ? Så-i redåm viatå si så ne intoarcem acaså ?
  Cred cå numai atunci cind, vom izbi in coastele celor care au pus mina pe bogåtiile noastre si ne-au infometat pårinti si bunicii ,vom intelege de ce au fost in stare bolsevici,colonialisti,belgieni,portugheji,franceji si engleji,misionari protestanti si catolici intorsi in Europa pe care icearcå så o supunå acelor expermente din Africa.

 22. E pacat, Iulia, nu te lua dupa omul asta rautacios. Cartile te fac neprost, si s-ar putea sa suferi un soc puternic cand vei afla ca tot ce stii despre lumea in care traiesti e o mare minciuna.

 23. Natie de comentatori suntem, de asta ne merge bine! Intr-adevar, lipsesc sursele, citatele s.a.m.d., era preferabila o simpla remarca. A comenta sub nickname-ul ‘Thailanda’ nu e tot o ‘chestiune de obraz’ si ‘responsabilitate’?

 24. Da dar saracii africani nu erau evrei, deci nu se pune pt civilizata Europa. Sper sa apara un aticol prin care sa se arate genocidul facut de evrei in Republica Moldova, ucigand 400 de mii de romani

 25. Controversat sau nu tot criminal ramane,si cat despre belgienii care stiu istoria tarii si a cuceririlor stramosilor lor numai de bine, ce ar putea sa faca ei e sa darame statuile sangerosului conducator :)))))

 26. Macar occidentalii pe care cica sa nu dorim sa ii mai admiram (doar daca se poate sa le luam banii si apoi sa ii balacarim in pace fiindca toti sunt prosti si numai noi suntem destepti si ne tragem direct din divinitate dar numai noi romanii bineinteles) macar ei ii judeca si condamna pe cei care au comis crime, noi ii lasam sa traiasca in pace pe ai nostri. Ati facut foarte bine ca ati adus lamuriri, se bate campii rau de tot in presa asta romaneasca…incontinuare.

 27. D-le Ene, ati „marcat” extrem de pertinent aspectul …”privat”! Fiindca belgienii nu au transformat aceasta trista istorie… intr-o ideologie sau vreo obsesie bolnava. Obsesie bolnava care a devenit in vremea lui Hitler…politica de stat!Asta intr-adevar face diferenta, dar si autorul articolului de mai sus stie asta… Ce nu vrea sa stie este faptul ca nu mai sunt chiar atât de multi mineri cum erau pe vremea lui Iliescu, acei mesageri ai libertatii care doreau sa „apere” valorile democratiei cu capu’n gura si bâta pe cocoașa…

 28. singromul „lumea incepe cu mine”: va mirati si dvs. de cele descoperite, asa ca le dati, prost (pentru ca e mult mai complicat, mult mai nuantat, chiar daca la fel de criminal), mai departe. O chestiune de obraz: daca rindurile nu vin in urma unei cercetari personale, e bine sa spuneti de unde conspectati. Se cheama responsabilitate.

 29. Sunt stiute insa, in epoca internetului in care oricine poate scrie orice si unde hartia tiparita e „obsolete” si „not trendy”, din cand in cand iese cineva care redescopera apa calda si mersul pe jos… Nu strica insa reluarea si in digital.

 30. Asteptam un articol la fel de interesant despre crimele rusnacilor, de la Ivan cel Groaznic pana crimele comunismului (cu epurari de popare, deportari in masa, gropi comune, etc) orchestrate de Stalin si Lenin.

 31. Dupa Hitler au murit zeci de milioane, dar nu despre asta vorbim…
  Recunosc ca n-am stiut de acest Leopold II, dar intr-o oarecare masura, chiar si la mai bine de un secol de atunci, lucrurile incep sa se lege, cand ne uitam la criza din Orientul Mijlociu, si saracia din Africa…

 32. De ce nu ma mira ? Asa au ajuns si Anglia, Franta, Germania la situatia financiara de astazi – Marile puteri ale Europei. Din colonialism . Cat au furat la propriu din statele subjugate nimeni nu stie.

 33. Controversat? A fost un cretin, un (cum se spune aici la Romania) cacat cu ochi. Un frustrat a carui dementa a fost probabil accentuata de o societate ultra-protestanta absolut distopica.

 34. Similară oarecum e şi „colonizarea”dacilor de către romani,nu? Uitându-ne la minunile arhitectonice din Italia,e imposibil să nu te întrebi :”Oare cât de aici e aurul dacilor(pentru care au şi venit romanii în Dacia!),munca lor,durerea războaielor? Şi pentru ce? Ca să ajungem acum „țiganii Europei”?!

 35. Pingback: Când omori 10 milioane de africani…

 36. Foarte, foarte bun articolul. Spre rusinea mea, care sunt foarte interesat de istoria universala, nu stiam aceste lucruri. Si asta pentru ca in sursele generale de istorie nu se mentioneaza aceste evenimente, documentare nici atat nu exista. Putina lume cunoaste ororile petrecute in Africa, cu 100, 20 de ani in urma sau chiar in zilele noastre. In schimb tot globul se cutremura daca sunt impuscati 10 oameni in Europa. Inca practicam la scara larga segregatia rasiala si nu avem macar bunul simt sa o recunoastem.

 37. Crimele impotriva umanitatii, numite din sec al XX lea crime impotriva drepturilor omului nu sunt transmise copiilor. Acestea nu fac obiectul „istoriei”, ci unei discipline care nu exista. Daca aceasta disciplina ar exista, copiii de astazi ar putea recunoaste pe masura ce cresc, CRIMELE IMPOTRIVA UMANITATII PETRECUTE IN PREZENT DE URMASII CRIMINALILOR DIN TRECUT.

 38. Și totuși,,istoria,,se repeta astăzi la fel ca acum 100 și ceva de ani ,însă,?…..,pe alte coordonate.!!?

 39. Buna ziua, traiesc in Belgia de trei ani si aici se stie foarte bine ce s-a intamplat. Daca doriti sa cititi memorialistica despre perioada respectiva va recomand „Congo, une histoire” de David van Reybrouck (originalul este in olandeza, eu am citit-o in franceza), recent aparuta si unde se trateaza si istoria mai veche dar si cea recenta , inclusiv alt „rege” familiar romanilor, numit Mobutu Sese Seko. Congo (ca si alte tari) a suferit nu doar din cauza celor care au venit sa-l exploateze, ci si din cauza propriilor conducatori. Leopold al II-lea ramane foarte controversat in Belgia tocmai datorita exploatarii domeniului sau privat.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • 788.634

Hey there!

Sign in

Forgot password?
Close
of

Processing files…