Get new posts by email
ianuarie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Apr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • 788.634

Domnului profesor, cu dragoste

Il chema Pacala Dan si era Profesor de istorie la un liceu din Transilvania. Un invingator, un model, un conducator. Din cauza lui o clasa intreaga de elevi, crema societatii comuniste, fii si fiicele unor nomenclaturisti, dar si ai unor tarani simpli sau muncitori, in 1989, in ultima ora de istorie, au cantat Desteapta-te romane. Nu pot sa uit cum i-au dat lacrimile. Era mandru, isi atinsese scopul.
In prima ora de istorie din clasa a IX-a a fost magistral. Intrarea dansului in clasa a fost furtunoasa fara vorbe si … dintr-o data a urlat: “Historia est magistra vitae”. Ne-am blocat, nu stiam ce sa facem, sa radem sau …. Si au urmat patru ani de invatare a vietii prin intermediul istoriei. Imi aduc aminte de un eveniment… Domnul profesor fusese exmatriculat de catre comunistii condusi de GRU si de comisarii sovietici pe motivul ca tatal sau era chiabur. Era student la medicina si nu a putut urma un vis. S-a gandit de unde nu-l puteau da afara comunistii si a ales sa urmeze cursurile facutatii de …limba rusa. A absolvit-o, a invatat inca vreo 10 limbi straine si a parcurs si programa facultatii de istorie, ajungand profesor. Intr-o ora ne-a introdus intr-o atomsfera greu de respirat. Sfarsit de ani 40 – foamete, durere, greutati inimaginabile. In vremea respectiva Partidul Comunist Roman prin organele sale represive urmareau sa identifice si sa prinda traficantii de alimente, mai ales carne. Fiind foamete existau unii speculanti care “se descurcau” si faceau bisnita cu alimente. In momentul in care erau prinsi, acestia erau judecati in spatial public si tot acolo erau pedepsiti. Trecatorii erau opriti si pusi sa formeze doua randuri, iar criminalul era obligat sa mearga intre cele doua randuri umane si sa ia picioare, pumni si scuipat pe trupul sau cat incapea. Domnul profesor a marturisit ca a fost martorul unei asemenea pedepse inumane , adolescent fiind, iar imaginea I s-a intiparit in minte, fiind legata de idea de dreptate a PCR.
Au trecut anii… L-am intalnit la un vernisaj si era abatut. Mi-a povestit ca fondase Asociatia pentru romanitate si romanism si, cu toate ca era bolnav, deborda de optimism. Mi-a zis ceva de Basarabia, de fratii de peste Prut. A mai trecut un timp si am auzit ca a murit.
Am ramas printre multe lectii de viata cu o imagine: un om care “se descurcase”, avusese bani, daduse dovada de dorinta de a incalca legile si era obligat sa treaca printre doua lanturi formate din confrati care-I dadeau suturi in fund si pumni in cap, in timp ce-l scuipau. Si asta doar pentru ca il urau ca avusese “o capra” mai grasa si mai frumoasa in ograda. Nu pot sa nu ma gandesc la foarte multi oameni de afaceri din Romania, dar si la inculpati de drept comun, ca la acel individ, caruia PARTIDUL ii facea dreptate prin intermediul turmei care il ostraciza. Si daca in locul PARTIDULUI mi se suprapun alte imagini si sigle, ca si copia unei copii a unei copii Xerox pe care scrie DNA, Ministerul Public, Parlament, alte organe si instituii pline de dreptate, formand un lant, iar de partea cealalta oamenii saraciti de aceleasi instituii….ce vina am eu?

In memoriam

Autor: MP

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Facebook Comments

  • 788.634

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  • 788.634

Hey there!

Sign in

Forgot password?
Close
of

Processing files…