Get new posts by email
ianuarie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Apr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • 788.634

Meşteşugurile tradiţionale, pe cale de dispariţie?

 

mestesuguri-populare-300x200

Imediat după sărbătorile de iarnă, ferestrele magazinelor din Germania au fost decorate cu felurite costume de carnaval. Așa se întâmplă an de an și nimeni nu protestează cum o facem noi, de Crăciun, spre exemplu. Aud des expresia “dacă ai bani și ești sănătos poți sărbători Crăciunul în fiecare zi” sau, în cel mai grețos caz, „nu mai sărbătoriți Crăciunul că e inventat de Coca Cola”. Mulți dintre voi ați auzit probabil de celebrele târguri de Crăciun din tările nordice și nu numai, târguri care au apărut în ultimii ani și la noi. E un prilej nu numai de a atrage turiști, ci și unul de socializare între indivizii aceluiași oraș . Și cum poți socializa mai bine dacă nu bând un pahar de vin fiert și mâncând mere coapte cu scorțisoară.
Revenind la subiectul decorațiuni, în cel mult două săptămâni oamenii vor redecora totul, iar primăvara nu va mai fi doar afară, ci și înăuntru. Unde vreau să ajung cu această idee? Oamenii aceștia pun mare accent pe obiectele făcute de mână. Pe lângă faptul că ornamentele gata făcute sunt pretutindeni, mai ai acces și la materie primă pentru a-ți confecționa propriile exemplare. Nu mai zic de cursuri practice pentru toate vârstele și reviste cu tipsuri. Nu neg, de asemenea, existența chinezăriilor, doar că lucrurile hand made sunt mult mai apreciate și mult mai frumoase. Și să fim serioși, sunt atât de mulți oameni îndemânatici printre noi. Avem exemple clare de îndemânare printre fetele care confecționează bijuterii din lut polimeric. Vorbeam cândva cu o vecină care făcea astfel de accesorii și-mi spunea că lucrul de mână implică multă răbdare și timp, iar la un moment dat ajungi și la epuizare fizică, dar rezultatul este pe măsura muncii depuse. Păcat că nu este și apreciat suficient. Tot chestiile made in China și ura asta a noastră, nefondată, primează. Cum să cumperi lucruri făcute de cutărescu? De ce să îi umpli buzunarul? Nici prin gând nu ne trece că am putea contribui la încurajarea producătorilor locali, că am putea crea noi pasiuni și pasionați, iar cele mai frumoase locuri ale caselor noastre nu vor mai fi biblioteca, standard, Adevărul sau Jurnalul Național, cu cărți, eventual, încă ambalate și rafturile cu bibelouri în formă de balerină sau pește de pe vremea lui Pazvante Chioru’.
Bunicile noastre sunt, uneori, izvoare de inspirație. Pot avea mâini magice și sunt înzestrate cu suficientă răbdare pentru a ne iniția și pe noi în arta lucrului de mână. Mi-am tot cumpărat în ultimul timp căciulițe, fulare și ciorapi de lână de la târguri. Se deosebesc vizibil de cele din magazine.
De asemenea, în ultimii trei ani, am dezvoltat o adevărată pasiune pentru păpușile de porțelan. Mi-am creat o mică colecție, iar pe eticheta fiecăreia este scris “hand made”. Sunt extraordinar de frumoase și nici nu poate exista un grad de comparație între ele și plasticurile kitschoase și roz, supraapreciate și la suprapreț, din punctul meu de vedere.
Vara trecută, când am revenit în România, am făcut slalom printre buticurile de la malul mării, cu intenția de a cumpăra ceva cadouri cu specific românesc pentru prietenii mei străini. Primul magazin în care am intrat afișa ostentativ niște manachine cu diverse articole de lenjerie intima. Iiile și trăistuțele puse în vânzare erau de o calitate îndoilenică, foarte scumpe și, în niciun caz, produse în România. Mi-am continuat drumul spre magazinele cu suveniruri. Nu am remarcat nimic deosebit în afara unor magneți de frigider odioși, căni cu delfini și figurine africane de prost gust, ce-și afișau anumite organe.

Nu m-ar fi deranjat să găsesc niște vase de lut, niște obiecte din lemn sau orice altceva pentru care un român să fi depus un minimum de efortMeşteşugurile tradiţionale sunt pe cale de dispariţie?

Autor: Zeinep Aslan

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Facebook Comments

  • 788.634

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  • 788.634

Hey there!

Sign in

Forgot password?
Close
of

Processing files…