Get new posts by email
ianuarie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Apr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • 788.634

Patriot sau fanariot-naţionalist?

      Ca să fiu pe înţelesul tuturor, pun o întrebare:
Poţi să fii suporterul unei echipe fără a fi “ultras”? Dacă da, în situaţia de faţă te poţi numi “patriot” nu şi naţionalist. Aş face o mare diferenţă de semantică între cele două noţiuni chiar dacă au rădăcina fraternă.

De ce cred că “naţionalismul” este nociv pentru orice naţiune şi care ar fi diferenţa între el şi “patriotism”?

Istoric este dovedit faptul că nicio tară, indiferent de sistemul de conducere, nu a avut beneficii atât timp cât “naţionalismul” a fost fervent. Ca şi ţara. De ce? Pentru că “naţionalismul” are tendinţa de a uniformiza valorile conform obiceiurilor locului şi dorinţelor celor de la “putere”.

Dacă există vreun non-conformist în grup, acesta este foarte repede marginalizat, neutralizat, eventual eliminat. Chiar nu contează dacă non-conformistul aduce valoare grupului. “Naţionalismul” a fost mereu o opţiune emanată de vremuri “speciale” [revoluţii, războaie, crize diverse]. El s-a putut remarca prin tendinţe totalitare.

       În schimb, “patriotismul” e acceptabil pentru toate formele de “putere”. El presupune progresul unui stat indiferent de opţiunile unui individ. Indivizii întotdeauna sunt diferiţi. E-o chestiune umană. Patriotismul în schimb [ faţă de naţionalism ] poate fi atributul individului şi nu opţiunea de impunere. Individul poate avea religie diferită, apartenenta politică diferită, opţiuni diverse, etnie diferită. Dar el poate milita pentru progresul ţării în care s-a născut sau de care se simte apartenent.
E drept că există o criză identitară la nivelul Europei, cu precădere în fostele state ale fostului bloc comunist. De ce? E simplu: oamenii educaţi într-o şcoală cu “anumită” mentalitate, acolo unde “competiţia” este o noţiune – nu necunoscută – ci mai degrabă de speriat, e normal ca-ntr-un stat democratic, cu piaţa liberă, acesta să nu răzbească. Prefera sau devine nostalgicul formei precedente de conducere indiferent de beneficiile pe care ar putea să le aibă şi pe care nu le conştientizează din cauza faptului că este foarte prost informat.

Patriotismul tine de noi înşine: ieşi din scara blocului şi ce vezi? Gunoaie? Maşini scumpe parcate la scara blocurilor de garsoniere? Şobolani, gândaci? Copaci tăiaţi? Spaţiul verde distrus de tarabe sau de “băieţaşii de cartier” care tocmai ce-au spart sticlele de bere în maldărul de coji de seminţe? Ei, şi atunci, nu ai o opţiune? Dacă e de făcut ceva, porneşte cu tine!

Abţine-te să mai pui în avatare tricolorul, nu te mai înveşmânta cu ii [ decât dacă sărbătoreşti ceva sau este vreun eveniment ] şi n-o mai arde dubios cu “naţionalismul” dacă practic NU te respecţi în primul rând pe tine: deschide o carte de istorie, citeşte un site documentar, informează-te corect din mai multe surse [ mai lasă TV-ul de-o parte ], inclusiv cele ce ţi se par “duşmănoase”.

De ce îmi este drag şi pot aprecia un om precum gen. Mircea Chelaru şi nu pot înghiţi haznale politice precum PRU, Meritocraţii lui Primo, Alianţa Noastră/Noua Dreapta, etc.?

Când un om îţi poate argumenta opţiunile, de ce să nu-i respecţi opinia? De ce-ţi însuşeşti termenul de “naţionalist” când poţi fi un practicant al patriotismului, de ce să te crezi superior dacă-ţi tufleşti stindardul în avatar dar habar nu ai o fărâmă de istorie?
Aşa zisul “naţionalism” – aşa cum e perceput actualmente de cei mulţi şi săraci în buchie e ca şi cum te-ai închide în casă, ţi-ai da foc la mobilă şi ai interzice pompierii să îţi rezolve problema.

S-a tot vehiculat idea că “străinii ne fură tara”  demenţial! Eu aş zice: “romanii ne vând tara” , cei corupţi, bineînţeles. Căci “străinii” sunt şi ei de multe feluri ca şi romanii. Nu poţi toata-ziua-buna-ziua să bagi batu-n gard la câini şi să aştepţi progresul 

      Tolerează dar nu fi idiot. Respectă pe cei din jur atât timp cât primeşti respect. Emana respect şi vei fi respectat.
Iubeşte-ţi meseria şi crează plus valoare în ideea că cei de lângă tine părinţi, fraţi, bunici, copii – vor beneficia şi ei. 
A! şi nu te mai uita în curtea vecinului, oricum suntem un popor de “girafe” din acest punct de vedere.

Sper că romanii să nu fie niciodată pregătiţi pentru un astfel de „naţionalism” aşa cum este el perceput acum.

 

sursa: Facebook

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Facebook Comments

  • 788.634

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  • 788.634

Hey there!

Sign in

Forgot password?
Close
of

Processing files…