Shares Views 9 Comments
Get new posts by email
ianuarie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Apr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
 • 788.634

Religia si Schizofrenia

Am tot vorbit despre religie si unii au incercat sa se “lupte” cu mine in idei, dar ce va voi prezenta aici, chiar si daca esti cel mai fanatic religios, te va face sa te lupti cu tine insuti.

Ia aminte ca e serioasa treaba. 

Datele despre schizofrenie sunt luate de pe wikipedia, de aici.

DEFINITII :

Schizofrenie – ” Este o denumire a unui grup de boli mintale care se includ în categoria psihozelor endogene. Caracteristică este apariția unor manifestări psihopatologice majore, cum sunt halucinațiile, deliruri, tulburări formale de gândire, tulburări afective, tulburări de comportament, dezorganizarea personalității.
Schizofrenia nu are o singură cauză, apariția ei se datorează interacțiunii mai multor factori biologici, psihologici și culturali cu o vulnerabilitate genetică predispozantă. “

Religie – Religia se bazeaza pe o idee ce tine de fantasma, basm, halucinatie. Tipurile de religii sunt multiple si ele sunt intiparite de catre cultura, familie, anturaj.

Prof. Robert Sapolsky vorbeste chiar despre radacinile biologice ale religiei si cum oamenii sunt predispusi catre misticism.


.

MANIFESTARI / CARACTERISTICI :

Schizofrenie – ” Stările delirante sunt foarte frecvente, nu apar totuși în toate stadiile bolii, au un caracter bizar, de neînțeles, uneori magic sau mistic (idei de persecuție, de gelozie, teama de a fi otrăvit, idei hipochondrice etc.).
Halucinațiile pot apărea și în sfera olfactivă (mirosuri urâte) sau corporală (senzații dureroase sau de modificare a unor organe). Halucinațiile vizuale sunt mult mai rare. “

def : delirant = Stare de exaltare, de extaz, de frenezie; entuziasm excesiv, manifestată prin halucinații, aiurări, iluzii.

Religie – Starile delirante in cazul religiosilor sunt extrem de frecvente. De fapt orice legatura cu un asemenea subiect mistic e o legatura iluzorie. Religiosii au un caracter bizar, uneori mistic. Ideea de persecutie aici e Dumnezeu ce priveste constant individul si il pedepseste cu Iadul. Teama religiosului de a nu fi trimis in Iad, de a nu incalca poruncile. Halucinatiile olfactive pot fi regasite in efectul direct al mirosului de tamaie sau mirosul excesiv de lumanari arse intr–un spatiu inchis, precum biserica. Individul de aici  are halucinatii vizuale rare pentru ca nu il poate vedea pe Dumnezeu, ci doar vorbeste cu el.

Schizofrenie – ” Alterări ale personalității: senzația de influență a personalității sau gândirii prin forțe exterioare (de ex.: prin hipnoză, unde radio), depersonalizare, derealizare. Bolnavul trăiește o viață dublă, în lumea reală și în lumea reprezentărilor delirante. Într-o formă extremă, bolnavul se încapsulează în el însuși și trăiește numai într-o lume interioară fără contact cu mediul exterior. “

Religie – Destinul. Omul religios crede ca viata lui e scrisa si se simte influentat de anumite reguli  (poruncile) ori de privirea directa a lui Dumnezeu. Multi credinciosi se manifesta in singuratate, biserici, grupuri. De cele mai multe ori duce o viata normala, neinfluentata in mod vizibil de povestea religiei, iar in multe momente se retrage in cealalta personalitate, singuratate (inviere, rugaciune, evenimente religioase).

Schizofrenie – ” Tulburări formale de gândire sunt caracteristice: argumentația este lipsită de logică (Paralogism), noțiunile abstracte sunt concretizate (Concretism), elemente heterogene se identifică unele cu altele (Contaminare a ideilor), se construiește un vocabular propriu din cuvinte create de bolnav (Neologisme), gândirea pierde orice legătură, apar confuzii de idei, bolnavul “vorbește alături” sau se blochează complet. “

Religie – Argumentatia este lipsita de logica : ” Dumnezeu exista pentru ca il simt, trebuie sa crezi, nu intelegi, el e TOTUL, el e creatorul, trebuie sa crezi fara sa cercetezi. A creat lumea in 7 zile, traieste in cer, jos e Iadul”. Vocabularul celor religiosi e unul propriu, aici format din arhaisme (sfestanie, divinitate, prooroc, duhovnicesc, etc). Gandirea unui om religios e confuza, de multe ori vorbind alaturi.

Schizofrenie – ” Tulburări afective. Bolnavul pierde contactul emoțional cu alte persoane, devine obtuz, reacțiile afective sunt neadecvate (bolnavul râde la auzirea unei vești triste), uneori se constată o ambivalență afectivă (expresia concomitentă a unor emoții contrare). “

Religie – Reactiile afective ale religiosului sunt neadecvate si de multe ori observi asta la aceste ritualuri numite inmormantari. Ei serbeaza aceste evenimente prin mancare si de multe ori voie buna (parastas). Stau la masa, rad, povestesc, tin mortul inainte de inmormantare in casa, stau langa el si desfasoara diferite ritualuri specifice zonei (acopera oglinzile, nu lasa pisicile sa intre in camera, etc). Un eveniment modbid transformat in sarbatoare, comportamente iluzorii, uneori vesele si bine-dispuse in preajma unor asemenea evenimente.

.

Schizofrenie –” Tulburări ale voinței și ale comportamentului social sunt foarte frecvente dar necaracteristice: lipsă de inițiativă, de interese și de energie. “

Religie – Pentru ca ei asteapta viata de dupa moarte sunt lipsiti de initiativa.

E fabulos de socant si daca ar fi sa trag o singura concluzie ar fi : Iisus a existat si a fost un bolnav de schizofrenie cu o poveste prea tare (cul) pentru perioada lui. De aici si promovarea ei.

Sursa: teoretic.com

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Facebook Comments

 • 788.634

9 Responses

 1. Ba distrusilor voi de discutii religioase vorbiti la articolul asta nu ati facut legatura dintre schitzo si gandirea voastra stricata, chiar nu vedeti ridiculozitatea ritualulilor voastre? alte carti mai bune nu cititi? va fac eu vreo doua recomandari sa va treziti? sa aveti o adevarata experienta religioasa si sa intelegeti o data pentru totdeauna sa nu mai fiti sclavii unor mafioti! sa deschideti ochii? a?
  Sun tzu-Arta razboilului
  Principele – Maquiaveli
  robert greene – cele 48 de legi ale puterii
  Controlul mintii – Haha Lung
  Meditatii – marc aureliu
  Cartea celor cinci cercuri – Miyamoto Musashi
  robert greene – maestria
  Inteligenta emotionala – Daniel Goleman
  Nathaniel Branden – Cei sase stalpi ai increderii in sine
  Constitutia Cetatenilor- constantin cojocaru
  Asta ultima ca sa facem si ceva pentru lumea asta in care traim ca o viata avem si daca ne batem joc de ea pupand mana care ne-a tinut in sclavie atatea mii de ani mai bine ne spanzuram ori deschizi ochii si vezi ce inseamna viata omeneasca pe pamantul asta ori stai si tremuri de frica sa cumva sa uiti vreun ritual tampit si fara explicatie.

  Orice om, absolut orice om oricat de educat sau needucat daca isi ia angajamentul sa se imbunatateasca si sa citeasca aceste 10 carti garantez si pun pariu cu oricine ca dupa ce cisteste cartile astea daca mai vine vre-un religios la el cu biblia ii da foc(cartii) si il bate cu ea peste cap de ciuda ca a pierdut un minut macar uitanduse la coperta ei. Veti intelege mult mai clar si din cu tot alta perspectiva intentiile oamenilor.
  Religia cea mai simpla:
  1) Daca e bun pentru tine, si e bun si pentru toata lumea – DA
  2) Ce tie nu-ti place altuia nu face

 2. Foarte interesant articolul. Religia este parte integranta a schizofreniei. Schizofrenicii isi traiesc toata viata ghidandu-se dupa o fiinta imaginara, la fel ca si religiosii. Religia=schizofrenie.

 3. Diferenta este ca oamenii de stiinta, de afaceri, etc. sunt inteligenti, chiar debordeaza…
  IN TIMP CE IISUS ERA INTZELEPT…

 4. Putin adevar este acolo, intre diferitele aprecieri vis-à-vis de religie si schizofrenie. Si, de-ar fi adevarat, prejudiciaza asta lucrarea lui Allah de a trimite pe Iisus spre salvarea creatiei sale? Eu cred ca nu… Deci, aveti putintica rabdare mon-cher, (cum zicea Nenea Iancu care idolatriza Biblia)… Din PLoiESTI, LiVIU DANiel PopESCU

 5. Cunosc atei cu adevărat schizofrenici! Şi viceversa: nici un schizofrenic nu are cum să creadă în Dumnezeu! Dar, să nu confundăm credința cu habotnicia şi fanatismul! Sper că n-a venit, încă, Sfârșitul Lumii!

 6. Dl. Ion Nelu, eu nu sunt autorul blogului ,sau cel care a scris articolele,sunt un simplu cititor ca dumneavoastra ,ramas placut impresionat de calitatea articolelor de aici….Fata de gunoaiele de flashuri si stiri senzationale,incredibile etc din presa zilnica romaneasca ,aici cel putin se analizeaza si se dezbat subiecte interesante.Apropo ,fara facebook nu ajungeam niciodata sa cunosc acest blog.
  Ah si da ,am citit biblia ,Noul Testament de vreo 10 ori,iar vechiul de vreo 2…..Noul testament este atat de frumos incat n-ai cum sa ramai de piatra ,sa nu incepi sa-ti deschizi sufletul,sa incerci sa devi o persoana mai buna,insa de aici pana ai da dreptate si a crede ca desfasurarea evenimentelor a avut loc exact cum biblia povesteste e cale lunga.
  Fiecare cu opinia lui, dar asa cum dvs aduceti dovezi din biblie,or sa vina altii care or sa contrazica cu dovezi de prin alte parti.Un exemplu? Iisus nu a fost rastignit pe o cruce ci pe doua lemne in forma de T ….Abia mai apoi i-au prelungit partea de sus pentru ca nu aveau loc unde sa scrie INRI….Plus multe altele dar n/am eu rabdare sa ma contrazic pe aici.O zi buna cu Dumnezeu in suflet va doresc

 7. Dl. Ioan,
  Nu vreau sa polemizez de dragul de a polemiza, dar asta nu inseamna ca nu va inselati. Si va inselati pt ca nu ati citit Biblia. Se vede clar, din ce spuneti acolo. Nu, Domnul meu Isus Cristos nu este semizeu, ci DUMNEZEU! Era Om si Dumnezeu, asa cum oamenii vor fi in eternitate. Cine putea restabili relatia om-Dumnezeu care a fost rupta de pacatul adamic, daca nu insusi Dumnezeu? Cine poate plati plata tuturor pacatelor omenirii pt ca oamenii sa poata reintra in relatie directa cu Dumnezeu, fara intermediul preotului, daca nu insusi Dumnezeu? Isus Cristos a facut lucruri pe care numai Dumnezeu putea sa le faca. Nu doar a vindecat si a inviat oameni, ci a iertat pacate. Cu tot respectul, superman nu poate face asta! A fost Isus in carne si oase, un om? DA. Dovada ca i-a cerut Tatalui sa nu treaca prin calvarul crucificarii, fiindca se temea de ca va urma! A fost Dumnezeu? DA, pt ca… aici sunt atat de multe dovezi, incat trebuie sa va citez intreaga Biblie!
  Nu stiu de ce, din ce in ce mai multi discuta despre religie fara macar sa fi citit Biblia!!!!!!!!! E ca si cum ai face hent la fotbal fara sa stii ca se joaca doar cu piciorul!
  Sa spui ca schizofrenia si religia au ceva in comun inseamna ca ori ai probleme mari de logica ori ai aruncat un fel de blog unde sa intre lumea sa te combata…
  uite si parerea credinciosilor despre schizofrenie -„Boala cunoscută ca schizofrenie poate fi, în anumite cazuri, posedare demonică”.

  http://alfaomega.tv/viata-spirituala/sfarsitul-vremurilor/1935-ingeri-demoni-si-sfarsitul-vremurilor

  Gata cu „blogul” asta ca i-am acordat atentie mai mult decat o merita. 2 comentarii sunt prea mult pentru ce-i aici…

 8. Aveti dreptate Dl Ion Nelu,este un pic de confuzie acolo .E diferenta mare intre religie,ritualuri carti de indoctrinare si credinta.Una e sa ai o idee sau sa-i contrazici veridicitatea dumnezeului biblic sau coranic si cu totul altceva este credinta in Dumnezeu ,Cel care isi are locul in fiecare suflet de pe Pamantul acesta.Cat despre IIsus,cu siguranta a fost omul cu cel mai pur si nevinovat suflet,insa fanatismul religios l-a transformat intr-un semizeu,in superman ,in fiul lui Dumnezeu,desi el era un simplu om din carne si oase,asa ca mine ca dvs ca fiecare dintre noi,minimizandu-i posibilitatea de a deveni un model de viata pentru intraga omenire,crescand in randul multora ura fata de el.Cine stie,probabil pentru ca erau invidiosi sau la vremea respectiva considerau ca puritatea,inocenta ,naturaletea gandirii si sufletului pe care/l poseda IIsus sunt de neegalat.

 9. Prietene,
  Nu imi plac discutiile in contradictoriu, insa apreciez argumentele. Sunt o persoana care, intelectual, functionez pe baza de LOGICA, o logica descarcata de prejudecati. Aici nu am gasit nici un singur argument. Ideea ta e bazata pe sofism. Vii cu o idee preconceputa si incerci sa construiesti in jurul ei. Pe acelasi calapot sofist eu iti pot „demonstra” ca – comparatia ta e un semn al schizofreniei autorului (…fara nici un resentiment).
  Eu am fost ateist, insa am acceptat ideea ca nu pot neglija ceea ce nu cunosti, dupa care sa exprimi si o parere critica, asa ca am citit Biblia cu scopul de a gasi acolo filonul necredintei mele. Am sfarsit Biblia ca un crestin convins de cea mai pura logica, de cel mai autentic ADEVAR – Dumnezeu exista! Aceasta convingere mi-a dat in viata un scop, pe care nu-l aveam inainte, un Model, la care nu ma raportam inainte si o incredere. Inainte aveam incertitudini, acum am siguranta!
  Exista o diferenta intre religie si credinta. Credinta mea e cu totul diferita de notiunea ta despre religie.

  Felicitari pt blog. Iti recomand sa nu publici articole despre ce este si ce nu este, pt ca nimeni nu e interesat de asta. Azi cineva spune ca Pamantul e plat, iar altul ca e rotund… neinteresant. Asta gasesti in toata media, doar ca incepe cu „Oamenii de stiinta britanici au descoperit ca…” Mult mai interesanta este parerea ta despre ce este sau ce nu. Parerea unuia care are argumente. Fara argumente te pierzi in multime.
  Un alt sfat: scoate bannerul cu distribuirea! Nu asa faci reclama la blog, ci cu un continut adevarat.
  Iti propun un subiect: „Diferenta dintre religie si credinta” ca tot veni vorba.
  Si ultimul sfat: Ce legatura are titlul blogului cu schizofrenia? Dar cu adevarul care invinge totul? As citi un articol despre ce e adevarul, asta ar fi cu adevarat interesant!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • 788.634

Hey there!

Sign in

Forgot password?
Close
of

Processing files…