Shares Views 1 Comments
Get new posts by email
ianuarie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Apr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • 788.634

Suntem o naţie amputată cu 4 milioane de suflete. Românii plecaţi pentru o viaţă mai bună ajung SCLAVI în străinătate pentru 2 euro pe oră

Avem 4 milioane de români rătăcitori prin lume. Deveniţi, cei mai mulţi dintre ei, sclavi pe plantaţiile altora, în șantierele altora și în casele altora. Avem 4 milioane de români care trudesc pentru bunăstarea altor naţii, pentru că în ţara lor niciun politician nu a fost vreodată preocupat să oprească migraţia economică. Să găsească soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă, să acorde facilităţi angajatorilor, să atragă noi investitori, să ridice agricultura din ţărână și să oprească exodul forţei de muncă.

Suntem o naţie amputată cu 4 milioane de români. Un număr aproape egal cu cel al salariaților ce muncesc astăzi în România. Un număr aproape egal și cu cel a imigranţilor sirieni care și-au părăsit ţara, fugind din calea războiului. La noi n-a fost niciun război! Cel puţin, nu unul de care să știm. Nu unul în care să putem lupta, apărându-ne! 

Cei mai mulţi dintre politicieni își amintesc de cei 4 milioane de români doar în campaniile electorale, atunci când merg înspre ei, cerșindu-le votul. Promiţând. Minţind. Vorbindu-ne apoi nouă, celor rămași  în ţară, despre cum contribuie la prosperitatea naţională cei plecaţi la muncă afară. Despre banii trimiși de ei. Despre „civilizarea” lor în occident. Despre puţinele exemple ale românilor care reușesc să se descurce, pe cont propriu, printre străini. Iar noi ne amăgim și îi credem, perpetuând visul. Pentru că habar n-avem câte lacrimi și câtă umilinţă îndură românii care muncesc pentru străini… Tragedia lor nu ajunge până la noi, acasă, pentru că ea nu se tranzacţionează prin Western Union. 

Astăzi, vă vom dezvălui o parte a poveștii nevăzute. Calvarul prin care trec românii noștri plecaţi la munci agricole în Italia. Cei care culeg roșiile pe care unii dintre noi, din prea multă lene, fizică și de gândire,  le cumpărăm din supermarket-urile din România.
Sclavi sub soarele Italiei, pentru 2 euro/oră
Câmpurile din Puglia, Sicilia și Langhe sunt pline de muncitori africani și marocani, polonezi și români, bărbați și femei, care muncesc sub soarele dogoritor. Fără pauză și fără apă. Sunt sclavi ai epocii moderne.   
Ȋn Puglia, de pildă, în 2013 erau înregistraţi oficial 11.204 de lucrători din România. Prin comparaţie, 3.803 erau bulgari și doar 2948 din țări africane (Maroc, Mali, Tunisia, Ghana, Coasta de Fildeș, Burkina Faso, Senegal, Guineea și Nigeria).
Un jurnalist de la cotidianul italian „Avvenire” a fost, reporter sub acoperire, pe una din plantaţiile unde sunt folosiţi imigranţi. Acolo muncesc, cot la cot, africani, români, bulgari. „A fost un sezon extrem de fierbinte. Ȋn două săptămâni, recolta a ucis deja patru muncitori: doi africani, un român și o italiancă”, consemnează jurnalistul italian, într-un reportaj publicat săptămâna trecută.

Românii trudesc și pe câmpurile din Nardò (provincia Lecce), unde culeg roşii și pepeni verzi. Ziua de lucru începe înainte de ivirea zorilor, cu caporalul care formează echipele: între şase şi zece persoane, în funcţie de cerere. Cei aleși pleacă pe câmpuri, înghesuiţi în autoturisme şi microbuze.
Munca începe devreme, în jurul orei 5:00, pentru a se profita de orele mai puţin fierbinţi ale zilei. Dar la ora 10:00 dimineaţa, arșiţa deja devine insuportabilă. În mod normal, în agricultură sunt prevăzute pauze pentru perioada cea mai caldă a zilei. Pentru a optimiza timpii şi costurile, muncitorii agricoli sunt obligaţi însâ să lucreze în ritmuri epuizante şi în condiţii extrem de grele.

„Lucrătorii sunt deseori folosiţi chiar şi mai mult de doisprezece ore pe zi”, denunţă sindicatul italian Flai-Cgil. Aproape întotdeauna, la orele prânzului, odată ce au încheiat munca, echipele de muncitori sunt mutate să lucreze pe un alt câmp. La cinci după-amiaza, în sfârşit, caporalul dă semnalul: după zece ore de muncă, muncitorii îşi pot îndrepta spatele. Plata pentru culegătorii de roşii este de 4 euro pentru fiecare cutie plină. Cei mai bravi ajung la şapte lădiţe, însă nu pot băga în buzunar cei 28 de euro ce le revin. Din această sumă trebuie scăzută cota pentru caporal, preţul transportului, al sandviciului şi al sticlei cu apă. Ȋntr-o zi bună, lucrătorilor agricoli le rămân în buzunar circa 20 de euro. Adică 88 de lei. O lună de muncă în continuu înseamnă un salariu de 2640 lei. Bani din care românii trebuie să-și plătească chiria și să-și cumpere de mâncare. E greu să mai pui deoparte îndeajuns de mult, pentru împlinirea visului. Iar unii dintre români care speră că, trudind în continuu, vor avea o viaţă mai bună, sfârșesc într-un sicriu pe care famiile lor se îndatorează ca să-l aducă în ţară.
 
 
Pentru că sunt comunitari, românii sunt dublu penalizaţi
 
Pe câmpurile de lângă Nardò muncesc mii de lucrători proveniţi din Sudan, România și India. Sunt exploataţi, pentru a culege roşiile, pepenii verzi şi căpşunile ce ajung pe mesele italienilor, dar și în super-marketurile din întreaga Europă.
Potrivit estimărilor observatorului Placido Rizzotto de la sindicatul Flai-Cgil, circa 400.000 de lucrători (din care 80% străini) se confruntă cu fenomenul muncii la negru. Sunt lucrători în acord, subplătiţi şi exploataţi. Constrânşi să trăiască în case abandonate şi dărăpănate, aproape întotdeauna fără curent, apă potabilă şi servicii igienice.
Lucrătorii sunt cu precădere tineri care, înainte de a începe să lucreze în agricultură, se bucurau de o sănătate bună, averizează Asociaţia „Medu – Medici pentru drepturile omului”, în raportul „Terra Ingiusta” publicat în aprilie a.c.. „Principalele patologii, legate de sistemul osteo-muscular, digestiv şi al aparatului respirator, s-au dovedit a fi, în multe cazuri, legate de condiţiile grele de muncă de pe câmpuri şi de situaţiile critice de precaritate socială, locativă şi igienico-sanitară”.

Vara reprezintă momentul în care exploatarea în muncă a imigranţilor are o mai mare vizibilitate (inclusiv mediatică), însă în marile concentrări de imigranţi, din locuri precum ghetoul din Rignano Garganico, din provincia Foggia sau în fosta Falegnameria din Nardò, fenomenul este prezent tot anul.
Pe terenurile din Trani, Teggiano, Ragusa – denunţă Caritas – prezenţa unor imigranţi victime ale exploatării în muncă este înrădăcinată şi stabilă. În aceste zone, sunt foarte răspândite culturile în sere: munca nu se întrerupe aproape niciodată şi e nevoie permanent de forţă de muncă.
Lucrătorii sunt cu precădere români şi bulgari care, în mod paradoxal, pentru faptul că sunt comunitari sunt dublu penalizaţi. „Sunt izolaţi, ca să nu iasă la suprafaţă situaţia lor”, denunţă raportul „Proiectului Presidio” al organizaţiei Caritas Italiana. Şi tot în sere (în special în cele din provincia Ragusa) sunt numeroase și femeile care, pe lângă faptul că trebuie să suporte condiţii dure de muncă şi salarii mizere, sunt deseori victime ale violenţei şi exploatării sexuale.
 
 „Angajarea ilegală a luat o dimensiune tentaculară”
 
Raportul „Proiectului Presidio”, dat publicităţii luna trecută de organizaţia „Caritas Italiana”, are ca scop studierea migrației, pentru a oferi asistență și sprijin pentru integrarea migranților.
„Odată cu extinderea Uniunii Europene către alte țări, inclusiv România, cadrul s-a schimbat considerabil. Situația economică și socială dezastruoasă din țările de origine a făcut ca mulţi neo-comunitari, în principal români, să-și caute locuri de muncă în serele de Ragusa, să accepte salariile mizerabile (chiar și 20 de euro pe zi, după zece ore de muncă) și, prin urmare, să anuleze total toate drepturile câștigate de predecesorilor lor, în special tunisieni și marocani. Ca cetățenii UE, în plus, șederea lor în teritoriul Italiei nu are nevoie de nici o „justificare” legată de locuri de muncă și, prin urmare, muncitorii nu au fost încurajaţi să ceară condiții mai bune, inclusiv contractuale. Ca urmare a acestei competiții, întreaga populaţie străină și-a pierdut drepturile legate de calitatea vieții și a muncii, generând exploatare, reducerea concurenței între grupurile naționale, precum și șomaj și disiparea cunoștințelor acumulate în timp”, se precizează în Raportul „Proiectului Presidio” din 2015.

Pentru realizarea acestui raport, au fost intervievaţi 1277 de lucrători, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014. Proiectul este în continuă derulare, iar „acum avem aproape două mii”, a declarat Manuela De Marco, coordonatoarea cercetărilor. Bărbații sunt 96,9%. Ȋnsă, deși femeile sunt mult mai puţine, condiția lor este și mai dramatică: izolate total în locuri de multe ori ascunse – cum este cazul Ragusa -, ele se expun riscului de „abuz multiplu” – inclusiv sexual, deschizând calea pentru sarcini și avorturi. 

Condițiile de locuit sunt dramatice: două treimi din lucrătorii contactaţi de operatorii Caritas trăiesc în case abandonate, barăci, corturi sau chiar în aer liber. 50,6% au sub 30 de ani. Principalele naționalități: Burkina Faso, Mali, Ghana, Coasta de Fildeș, Tunisia, Maroc. „Dar, la 30 iunie 2015, este net prevalent numărul cetățenilor români”, avertiza, luna trecută, Manuela De Marco. 
Nivelul de educație și de cunoaștere a legilor din Italia sunt scăzute, ceea ce facilitează înșelarea și șantajarea lor de către maiștri, angajatori și diferiţi exploatatori. 50% nu au acte corespunzătoare; 57,7% au raportat că nu sunt angajaţi cu contract; 72% au făcut datorii pentru a emigra și, apoi, pentru a lucra în Italia, devenind astfel vulnerabili la șantaj. 

La 31 martie a.c., carabinierii din Catania au arestat 9 inculpaţi acuzaţi că au exploatat mai mulţi lucrători români. Aceștia îi forţau, sub ameninţare, să muncească într-un ritm istovitor pe câmpuri, pentru a crește astfel profiturile organizaţiei infracţionale. Anchetatorii au audiat mai multe victime, printre care se aflau atât femei, dar și copii. Victimele erau racolate din România, iar apoi erau aduse într-o stare de supunere psihologică, pentru a fi forţate să accepte condiţii de muncă oneroase. Spre exemplu, în cazul în care încercau să se împotrivească, românii erau ameninţaţi că-și vor pierde toţi banii câștigaţi.   
„Angajarea ilegală a luat acum o dimensiune tentaculară”, spune Concetta Notarangelo, membru al „Proiectului Presidio” Caritas în Foggia. „În cunoscutul „ghetou” din Rignano există maiștri sau „capineri” (trad. – șefi ilegali), migranți de origine africană care vorbesc bine limba italiană și care transportă muncitori între ghetou și câmpuri; apoi există mulți români care încheie acorduri între maiștri și angajaţi; și în cele din urmă asistăm la o creștere a numărului de italieni care vin direct în ghetou, pentru a transporta imigranți pe domeniile lor”, avertizeză Notarangelo.

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Facebook Comments

  • 788.634

One Response

  1. Eu sunt sclav…cum zici tu…dar cu 13,50 euro pe ora si stiu ca sunt.romani care muncesc pe 2 euro pe ora, nu contest. Totusi am.o groaza de prieteni in Romania care sunt sclavi pe 250 euro pe luna. Calculele ti le las tie sa le faci…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  • 788.634

Hey there!

Sign in

Forgot password?
Close
of

Processing files…