Shares Views 1 Comments
Get new posts by email
ianuarie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Apr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • 788.634

Techirghiol – aer interbelic și multiculturalism

techirghiolfotografie: Ioana-Steluța Manea

 

Sting lumina, nu înainte să-mi torn puțin vin în pahar. Închid ochii și simțul olfactiv îmi este alintat de un miros puternic de struguri de acasă, din via modestă a curții mele situate-n multiculturalul și dragul meu orășel, Techirghiol. Mă cuprinde o ușoară nostalgie când mă gândesc la orașul natal și o profundă dezamăgire din cauza faptului că, de la an la an, stațiunile de pe litoralul Mării Negre se degradează vizibil, în loc să devină sursa noastră principală de venit, exact ca în vremurile demult apuse.
Am deschis ochii, am copilărit și învățat doisprezece ani în acest locșor, casă a peste 7000 de suflete. Stiți efectul “nostalgia” pe care-l au ca operțiune telefoanele? Acela care pune fotografiile într-o lumină caldă, puțin ștearsă? Astfel se derulează toate imaginile în mintea mea. Îmi amintesc strada kilometrică de-a lungul căreia domneau falnici fagi și plopi, stradă ce ducea spre centrul orașului. De asemenea, îmi vin în minte zilele de primăvară- început de vară, atunci când castanii și teii din jurul liceului erau în plină floare, atât de fragedă, atât de parfumată. Toamna, ploaia dărâma nucile, iar eu, acum, zâmbesc, difuz precum lumina, încercând să-mi amintesc gustul lor lăptos. Încerc să nu mă pierd într-un noian de amintiri.
Observ acum cât de prezenți au fost copacii în viața mea. Mereu simt nevoia să îi ating, să-I fotografiez, să le adun frunzele înroșite de toamnă și să le păstrez în vreo carte. Cred că aventura noastră a început încă de pe vremea când bunica mea avea o livadă în care puteai găsi cam tot ce-ți dorea sufletul, până și coarne. Am avut o afinitate pentru un vișin bătrân, dar nu foarte înalt, în care stăteam cocoțată ore în șir. De când a fost tăiat vișinul, nu am mai pus un picior în livada a cărei bogăție se află doar în amintirile mele.
Ce-I lipsea orașului? Nimic, din punctul meu de vedere. Aveam o școală cu dascăli deosebiți, bibliotecă, cinema, teatru de vară, faleză, lac, o cofetărie mica cu prăjituri delicioase. Nu mai spun de mănăstirea Sf. Maria care chiar pare atinsă de entități divine, deși nu cred în ele. În curtea acestei mănăstiri se muncește mult, nu am văzut nicăieri trandafiri mai frumoși și atât de multă curățenie. Cred că munca depusă acolo dă mănăstirii un aer serafic și confirmă faptul că “munca înnobilează”.
Caracterul multicultural al orașului merită amintit. Printre locuitorii orașului se află, nu numai români, ci și tătari, turci, aromâni și rromi. Armonia în care trăiesc acești oameni îmi pare a fi cel mai bun exemplu pe care-l pot da unei persoane atunci când aceasta este ipocrită și rasistă. Imaginați-vă o comunitate în care fiecare individ cunoaște,acceptă și iubește mâncărurile, obiceiurile, tradițiile, muzica și dansurile celuilalt. Nu e asta o bogăție culturală?
De multe ori, seara, tatăl meu, cuprins de melancolie, îmi povestește istoria orașului, îmi vorbește despre oameni și despre locuri. Îmi povestea, într-una din aceste seri, că în jurul anilor ’20-’30, orașul avea, bineînțeles, mai puțini locuitori (până la invazia moldovenilor- cum îi place lui să numească această migrație spre sud-est ) și, de asemenea, cei mai mulți vizitatori străini. Cel mai mult m-a uimit prezența unei gări unde soseau nu numai trenuri, ci și faitoane. Vă imaginați acum aerul interbelic? Eu încă visez să mă plimb intr-un faiton, într-o seară de vară, prin centrul orașului. Încep să înțeleg de ce alegea Eliade să-și petreacă verile într-un astfel de oraș.
Am pomenit mai sus de degradarea stațiunilor de la malul mării. Am observat, totuși, astă- vară, o îmbunătățire a orașului. M-am plimbat de-a lungul falezei, pe timp de noapte, iar locul mi s-a părut a fi o oază edenică de liniște și aer curat. De celelalte stațiuni mă declar profund dezamăgită și jur că nu mai pun piciorul în Costinești până nu se demanelizează.

autor: Zeinep Aslan

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Facebook Comments

  • 788.634

One Response

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  • 788.634

Hey there!

Sign in

Forgot password?
Close
of

Processing files…